Wat is Moxa?
Moxa is een kruid, Bijvoetkruid (Artemisia Argyii). Het is een los materiaal, of geperst in een staafje of sigaar. Aan de Moxa worden meestal ook andere kruiden toegevoegd zoals kaneel, gedroogde gember, musk, danggui, mandarijnenschil en pruimboombast.
Moxatherapie is een eeuwenoud onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Het kruid heeft de eigenschap dat de intense warmte diep in het lichaam kan doordringen en de energiestroom kan stimuleren.
Moxa kan op verschillende manieren worden gebruikt, zo kan het met een soort kruidensigaar boven de huid worden bewogen, het kruid kan in torentjes op de huid worden geplaatst of op een acupunctuurnaaldje.
Naast dat het ruwe kruid wordt gebruikt zijn er ook Moxalampen. Deze lampen kunnen op verschillende plaatsen het lichaam verwarmen. De Moxatherapie zal in veel gevallen dienen als aanvulling bij een acupunctuurbehandeling.
Het is echter ook mogelijk om de therapie opzichzelfstaand te gebruiken.
Wanneer gebruik je Moxa?
Moxa kan met name worden ingezet wanneer er ‘Koude’ klachten zijn en bij gewrichtsklachten zoals atrose, reuma en frozen shoulder. Ook bij (sport) blessures, hielspoor en spierpijnen heeft Moxa een heilzame werking.
Moxatherapie kan eveneens worden toegepast wanneer je baby in stuitligging ligt. Een belangrijke voorwaarde voor de behandeling met Moxa is wel dat de verloskundige heeft geconstateerd dat de baby nog voldoende ruimte heeft om nog te kunnen draaien. Ervaring heeft geleerd dat de meeste kans op succes ligt bij een Moxabehandeling in de periode tussen de 35e en de 39e week van de zwangerschap.
Andere behandelingen:
- • Acupunctuur
- • Cupping